24 października 2015

Ciasto 3BIT - bez pieczenia!

Podczas weekendu jest więcej czasu na robienie pysznych deserów, dlatego dzisiaj mam dla Was prosty przepis na coś słodkiego! Szybkie ciasto bez pieczenia. Instrukcja w dziesięciu krokach z fotorelacją. Zapewniam, że nie może się nie udać :)

Zobaczcie:



1. PRZYGOTUJ NACZYNIE




2. UŁÓŻ NA DNIE HERBATNIKI




3. NA HERBATNIKI POŁÓŻ KAJMAK/MASĘ KRÓWKOWĄ




4. NA MASIE UŁÓŻ HERBATNIKI




DOKŁADNIE :)




5. NA HERBATNIKI WYLEJ BUDYŃ...




...I ROZPROWADŹ PO CAŁEJ POWIERZCHNI




6. NA BUDYŃ POŁÓŻ HERBATNIKI...




...TAK BY RÓWNO POKRYŁY CAŁĄ POWIERZCHNIĘ




7. POCZEKAJ AŻ BUDYŃ TROCHĘ PRZESTYGNIE




8. UBIJ ŚMIETANĘ (z cukrem pudrem, 30% lub 36%)




9. ROZPROWADŹ UBITĄ ŚMIETANĘ NA WIERZCHU CIASTA




10. POSYP NA WIERZCHU KAKAO LUB STARTĄ CZEKOLADĄ




I JUŻ!

GOTOWE CIASTO PRZECHOWUJ W LODÓWCE :)
SMACZNEGO!




SKŁADNIKI:
  • herbatniki (ilość zależna od wielkości formy; lepiej kupić za dużo niż za mało, bo nadmiar zawsze można zjeść jako ciasteczka; ja do dwóch takich niedużych kwadratowych form kupuję najczęściej trzy duże opakowania herbatników Leibniz)
  • kajmak/masa krówkowa/ugotowane słodkie mleko skondensowane w puszce (jak zwał, tak zwał; ja kupuję gotową masę, a jeśli nie ma w sklepie, gotuję mleko w puszce - bez otwierania, bardzo długo, godzinę, może nawet dłużej)
  • budyń (waniliowy lub śmietankowy, mogą być też dwa; podczas gotowania można dodać trochę masła, wtedy podobno po schłodzeniu budyń ma lepszą konsystencję, ale ja nie zauważyłam nigdy różnicy)
  • mleko (do zrobienia budyniu z proszku)
  • śmietana (30% lub 36%, lepiej szukać tych większych opakowań; opcjonalnie śmietan-fix)
  • cukier puder (według uznania do śmietany)
  • kakako lub starta czekolada (według uznania, na wierzch głównie dekoracyjnie; będzie smacznie i bez tego)





Znajoma robiła takie ciasto w formie tortu. Ja nigdy z tortownicą nie próbowałam, ale ciasto faktycznie się nie rozpływa, więc możecie śmiało zaryzykować.

Robi się szybko (o ile nie trzeba gotować kajmaku) i jest naprawdę bardzo pyszne! I dość słodkie, więc jemy je małymi kawałkami i starcza na dłużej.

Każda warstwa może być innej grubości - sami możecie poeksperymentować, jaka wersja odpowiada Wam najbardziej. Ja lubię każdą!

Powodzenia! :)

PS. Agnieszka już skorzystała z tego przepisu. Zobaczcie:

Zdjęcie zamieszczone przez użytkownika Agnieszka Buchta (@agnieszkabuchta)